Przepis tygodnia


Pyszne świąteczne Tiramisu


24. 03. 2016.



Porcja na około 6 solidnych deserów

6 żółtek

6 łyżek cukru

0.5 kg sera mascarpone

500ml śmietanki 36%

Cukier waniliowy

1 szklanka zaparzonej zimnej kawy

100 ml likieru amaretto

Biszkopty

Żółtka miksujemy z cukrem dodajemy serek mascarpone, w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego, następnie łączymy masę serową z bitą śmetaną.

W pucharkach układamy biszkopty nasączamy je kawą z amaretto, następnie nakładamy warstwę delikatnego kremu, następna warstwa to biszkopty, które oczywiście muszą być nasączone, na biszkopty kładziemy kolejną warstwę kremu.

Tak przygotowany deser schładzamy w lodówce, przed podaniem posypujemy tartą czekoladą lub kawą rozpuszczalną.

Deser nie jest skomplikowany a robi niesamowite wrażenie.

Powodzenia


Dary lata - lekki deser na upalny dzień


03. 08. 2016.



Przepis na 5 porcji

400ml jogurtu naturalnego gęstego

200ml śmietany 36%

Cukier waniliowy

Cukier

Maliny

Jagody

Płatki musli

Jogurt naturalny doprawiamy do smaku cukrem.

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno i dodajemy do jogurtu, mieszamy aby powstał delikatny krem.

Do pucharków układamy warstwowo krem jogurtowy ,maliny, jagody ,płatki musli.

Deser dekorujemy owocami.

Z malin możemy przygotować frużelinę malinową, która dopełni smak deseru.

Przepis na frużelinę.

Maliny wkładamy do garnuszka, zalewamy wodą i zagotowujemy.

Następnie dodajemy cukier według swojego smaku i zagęszczamy całość wodą z dodatkiem maki ziemniaczanej.

Smacznego