24. 03. 2016.
Porcja na około 6 solidnych deserów
6 żółtek
6 łyżek cukru
0.5 kg sera mascarpone
500ml śmietanki 36%
Cukier waniliowy
1 szklanka zaparzonej zimnej kawy
100 ml likieru amaretto
Biszkopty
Żółtka miksujemy z cukrem dodajemy serek mascarpone, w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego, następnie łączymy masę serową z bitą śmetaną.
W pucharkach układamy biszkopty nasączamy je kawą z amaretto, następnie nakładamy warstwę delikatnego kremu, następna warstwa to biszkopty, które oczywiście muszą być nasączone, na biszkopty kładziemy kolejną warstwę kremu.
Tak przygotowany deser schładzamy w lodówce, przed podaniem posypujemy tartą czekoladą lub kawą rozpuszczalną.
Deser nie jest skomplikowany a robi niesamowite wrażenie.
Powodzenia
03. 08. 2016.
Przepis na 5 porcji
400ml jogurtu naturalnego gęstego
200ml śmietany 36%
Cukier waniliowy
Cukier
Maliny
Jagody
Płatki musli
Jogurt naturalny doprawiamy do smaku cukrem.
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno i dodajemy do jogurtu, mieszamy aby powstał delikatny krem.
Do pucharków układamy warstwowo krem jogurtowy ,maliny, jagody ,płatki musli.
Deser dekorujemy owocami.
Z malin możemy przygotować frużelinę malinową, która dopełni smak deseru.
Przepis na frużelinę.
Maliny wkładamy do garnuszka, zalewamy wodą i zagotowujemy.
Następnie dodajemy cukier według swojego smaku i zagęszczamy całość wodą z dodatkiem maki ziemniaczanej.
Smacznego